söndag 11 mars 2012

Familjen Vego och morötterna

En av alla de större förändringar vi gjort är att vi numera äter vegetarisk kost (förutom vår son som äter kött i skolan). Här på bloggen kommer nog en hel del recept dyka upp!

En av våra absoluta favoriter som vi gärna bjuder på och rekommenderar i både tid och otid till familj och vänner just nu är en fantastisk morotssoppa som vi hittade på unt.se. Den här soppan har blivit en veckovis infusion i vårt liv, och vi både tror och känner att den har hållit en hel del av vinterns förkylningar och influensor på avstånd. Testa själva och njut! Glöm inte att välja ekologiskt/kravmärkt/fairtrade då det är svårt att få tag i säsongens frukter och grönsaker. Vårens primörer är snart på intåg... Håll ut! /Familjen Vego

Morotssoppa med drag i

(http://www.unt.se/matochdryck/ett-gott-nyttigt-ar-1635005.aspx)
 
INGREDIENSER (4 portioner)

700 g ekologiska morötter
2 msk olivolja
2–3 vitlöksklyftor, hackade
1 chilifrukt, urkärnad och hackad
1 tumstor bit ingefära, skalad och hackad
1 msk olivolja till stekning
1 l ekologisk höns- eller grönsaksbuljong
2 apelsiner, pressade
salt och nymald svartpeppar
Till servering:
Pumpakärnor
Strimlad chili
Korianderblad

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skär morötterna i grova skivor. Lägg dem i en ugnsform och blanda runt med oljan. Rosta i ugnen tills de blir mjuka och får lite färg, cirka 25 minuter.
3. Fräs vitlök, chili och ingefära i en stor gryta i olivolja utan att det tar färg. Häll i buljongen och låt det få ett uppkok.
4. Mixa morötterna i en mixer eller matberedare till en puré tillsammans med buljongen, lite i taget till en tjock soppa. Häll den i grytan och späd med pressad apelsin. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera med pumpakärnor, chili och koriander på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar